band-merchandise

In zeven stappen naar geslaagde verkoopactie

In zeven stappen naar geslaagde verkoopactie

In zeven stappen naar geslaagde verkoopactie

 

Verkoopacties hebben tot doel om op de korte termijn snelle verkoop te stimuleren. Kortingsbonnen, eenmalige exclusieve aanbiedingen, twee voor de prijs van één en tijdelijke kortingen zijn hier voorbeelden van. Ook voor muzikanten kunnen dergelijke acties de verkoop van muziek en merch stimuleren. Laten we daarom kijken naar hoe jij een effectieve verkoopactie strategie kunt opzetten. Overweeg daarvoor de volgende acht stappen.

Tekst: Bobby Borg

1. Bepaal ten eerste welke verkoopactie bij jouw brand past: Of je nu kiest voor kortingsbonnen of een eenmalig exclusief aanbod, onthoud dat dit altijd in lijn moet zijn met het image en de feel die je in de markt neer wil zetten. Niet alle vormen van verkoop-promotie zijn voor iedereen geschikt. Wat je niet past, moet je niet doen.
2. Besluit welke kanalen je wilt aanspreken om je verkoopactie onder de aandacht te brengen. Bedenk dat de actie gepromoot kan worden via verschillende kanalen: gebruik het internet (mailings, social media, website), guerilla marketing (verspreid flyers), direct marketing (stuur app/sms berichten) en face to face promotie (tijdens optredens). Het gaat erom dat je verschillende kanalen aanspreekt om te zorgen dat de actie wereldkundig wordt.
3. Besluit precies wanneer de actie begint en afloopt. Verkoopacties moeten duidelijk afgebakend zijn. Laat je de aanbieding alleen bij een bepaald optreden lopen, of geldt deze voor twee weken, een seizoen? Hoe dan ook, wees helder over de tijdsduur van een actie.
4. Test de verkoopactie op een paar mensen voordat je, zeg, een paar honderd kortingsbonnen laat drukken. Vraag feedback over de tekst en het beeld dat je gebruikt om je boodschap over te brengen. Het idee is dat je de meest effectieve manier vindt om je actie te promoten en (potentiele) fans te bewegen tot de gewenste handelingen.
5. Houd het doel van je verkoopactie helder voor ogen: Stel duidelijk vast waarom je de actie opzet en wat je ermee wilt bereiken. Is het je doel om een x aantal producten te verkopen? Wil je een nieuwe plaat promoten? Wil je je zichtbaarheid laten toenemen? Stel een doel en evalueer in hoeverre de actie is geslaagd. Wat kun je leren van een positief, dan wel teleurstellend resultaat?
6. Beperk het aantal acties dat je voert. Teveel van goede komt je acties niet ten goede. Iedere week een mailing sturen dat je een eenmalige korting geeft op een optreden is op zijn best ongeloofwaardig en kost je op zijn slechtst draagvlak en fans.
7. Houd je aan de regels van de actie: Laat je niet verleiden om een aanbieding te doen die niet in lijn is met de actie. Hiermee schaad je niet alleen de geloofwaardigheid van de actie, maar kan ook je brandimage in twijfel getrokken worden. Wees trouw aan jezelf. En dat laatste geldt trouwens voor alles wat je als muzikant onderneemt.


Bobby Borg

1NewBigB&W
Bobby Borg is een Amerikaanse bestselling auteur, DiY muzikant, consultant en spreker. Zijn boeken, consulten en colleges hielpen al tal van Amerikaanse artiesten op weg met het managen van hun muzikale succes. Dit artikel is de eerste uit een serie die Borg voor Indieplant Bandcoach verzorgt. Hierin consulteert hij indies over branding, publiciteit, sociale netwerken, A en R, sales en –niet onbelangrijk- hoe te blijven genieten terwijl je hieraan werkt. Wil jij professionaliseren als muzikant en leren van de besten? Houd indieplant.bandcoach.com in de gaten! En check bobbyborg.com voor meer DiY inspiratie.

Disclaimer Bobby Borg is een onafhankelijk schrijver en merk en niet op 
andere wijze bij Indieplant betrokken dan als gastauteur. De auteursrechten 
van dit artikel behoren tot Bobby Borg 2017 en komt voort uit ‘Music 
Marketing For The DIY Musician’ en ‘Business Basics For Musicians’. Deze 
boeken en verdere informatie over Bobby Borg vind je op www.bobbyborg.com.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone

Geschreven door

Reacties (0)

Kennispartners

knowledge partners