jamhub_greenroom1

Test: JamHub Green-Room

Test: JamHub Green-Room

Groove on the Roof testte de JamHub Green-Room

‘Elke muzikant hoort zichzelf beter’

Hoe zorg je er als muzikant voor dat je over tien jaar nog de dingen hoort die je wilt horen? Een (in-ear) monitoringsysteem kan een oplossing bieden. De twaalfkoppige formatie Groove on the Roof testte voor Bandcoach de JamHub Green-Room uit. Wat blijkt: Niet alleen hoort iedere afzonderlijke muzikant zich veel beter in de mix, de timing en intonatie gingen ook met sprongen vooruit.

Groove on the Roof test JamHub

Groove on the Roof (GOTR) produceert nogal wat volume. Door teruggang van het gehoor bij diverse bandleden en de moeilijkheden om het oefengeluid goed afgesteld te krijgen en diverse mindere ervaringen op het podium is de twaalfkoppige formatie driftig op zoek naar een goed en betaalbaar (in-ear) monitoringsysteem.
De JamHub GreenRoom werd uitgebreid getest. Het begint met kabels en koptelefoonsnoeren trekken en inpluggen in de JamHub. De kabels moeten naar de zes verschillende secties, die de JamHub GreenRoom rijk is. De secties zijn duidelijk aangegeven met verschillende kleuren genummerd van 1 tot en met 6. Elke sectie heeft een jack-ingang voor het instrument, een xlr-ingang voor de microfoon en een uitgang voor de koptelefoon. Het volume van de inkomende signalen van instrument en mic kan met een combi-knop afzonderlijk worden geregeld. Het bijbehorende ledlampje geeft in de kleuren groen, oranje en rood aan of je afstelling oke is. Met de rechter combiknop regel je afzonderlijk het toevoegen van effecten als reverb, delay of modulation en het uitgangsvolume naar je koptelefoon.

Plaatsing van de Jamhub
Waar zet je de JamHub neer of op? Baritonsaxofonist Albert heeft zich goed voorbereid door het bekijken van de instructiefilmpjes op YouTube. Ook de handleiding en de bijgevoegde overzichtsposter met instructie-stappenplan maken dat de JamHub al snel weinig geheimen meer kent. Speciaal voor drummers, toetsenisten en muzikanten die “vast” aan hun instrument zitten, kent de JamHub een zogenaamde SoleMix remote. Een kastje waar je de koptelefoon op kunt aansluiten, je eigen mix mee maakt en die exact dezelfde mogelijkheden heeft als op de hoofdunit met uitzondering van het inputgedeelte. Een remote wordt er standaard bijgeleverd.
Na een uur van uitvogelen, inpluggen en constateren dat je toch wel een erg korte of slechte kabel of koptelefoon hebt, kan iedereen een eigen mix maken en komt de muziektrein op gang. De band moet nog wel even wennen aan de andere sound dan gebruikelijk en het bijregelen voor de optimale mix. Al snel klinken de eerste enthousiaste geluiden, vooral van de blazers. Wat blijkt: Niet alleen hoort iedere afzonderlijke muzikant zichzelf veel beter in de mix, de timing en intonatie gaan ook met sprongen vooruit. En het totale volume gaat merkbaar naar beneden. Doel bereikt!
Om alle twaalf muzikanten van Groove on the Roof hun “eigen” monitormix te kunnen laten maken, zal er nog een tweede JamHub bij moeten komen. Je zou dan de blazers op de ene JamHub hun mix kunnen laten maken en deze als een kanaal weer kunnen doorlussen naar de tweede JamHub. Nu nog met de geluidsman uitknobbelen hoe dit live op het podium kan, de koptelefoons vervangen door betaalbare in-ear en Groove on the Roof is er klaar voor om de wereld zonder gehoorbeschadiging te veroveren!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone
Reinout Burgers

Geschreven door

Hoofdredacteur

Reacties (0)

Kennispartners

knowledge partners