Superstar crowded by paparazzi

Stimuleer publiciteit en bouw goede PR

Stimuleer publiciteit en bouw goede PR

Muziek Marketing voor de DIY muzikant:

Stimuleer publiciteit en bouw goede PR

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je muziek te promoten. Het stimuleren van publiciteit en het bouwen van goede PR (public relations) zijn daarvan misschien wel de voornaamste. In dit artikel legt de Amerikaanse best-selling muziekconsultant Bobby Borg uit welke stappen je kunt nemen om publiciteit en PR rond je act op gang te krijgen.

Tekst: Bobby Borg

Er hangt een zweem van vaagheid om de begrippen publiciteit, PR en de relatie tussen die twee. Vandaar, even voor de duidelijkheid. Publiciteit refereert naar artikelen, reviews en commentaren die media over jou schrijven omdat ze over jou willen schrijven. Met andere woorden: publiciteit ‘verdien’ je door interesse en respect van journalisten te verkrijgen.  PR is wat er gebeurt in de beleving van jouw doelgroep als het gevolg van publiciteit. Over het algemeen geeft publiciteit fans een veel sterker gevoel bij jouw imago, jouw producten en jouw brand.

Als je verder wilt komen als DIY muzikant is het belangrijk om te weten hoe je publiciteit stimuleert en goede PR bouwt. Ik vertel je hoe je met 11 stappen de marketing van jouw act in beweging krijgt:
1. Creëer een informatieve presskit (zowel fysiek als digitaal). Zorg dat deze een biografie, foto, een nieuwsitem of persbericht rond jouw act/release en een sample van jouw muziek bevat.
2. Creëer een lijst van (lokale) tijdschriften, kranten, en blogs die gelezen worden door jouw doelgroep.
3. Werk aan het opbouwen van relaties met (lokale) journalisten door contact met hen op te nemen en interesse te tonen in hun bezigheden. Let op: ga jezelf niet meteen verkopen maar investeer in een contact waar je beiden beter van wordt.
4. Stuur (lokale) journalisten je persmaterialen. Vraag hiervoor bij voorkeur eerst toestemming. Wees duidelijk over wat je wilt: vraag om een recensie, een interview, een artikel of nodig pers uit voor een optreden waar je een review van wilt.
5. Wordt onderdeel van het lokale nieuws door deel te zijn van jouw regionale scene. Ga naar optredens van vergelijkbare artiesten, naar showcases, wedstrijden en feestjes waar pers kom die mogelijk ook in jou geïnteresseerd zouden kunnen zijn.
6. Participeer in communities waar idealen uit worden gedragen waar jij je mee identificeert. Doe mee met acties van goede doelen, wees aanwezig bij een sponsorloop voor KiKa, treed op in een zorginstelling of bij een demonstratie en laat de pers weten dat en hoe jij je hiermee verbindt.
7. Organiseer een ‘publiciteitsstunt’ die door media opgepikt kan worden en aandacht op jouw muziek of brand kan vestigen. Bedenk iets spannends, ongewoons of gewaagds en wees creatief. Let wel: doe niets wat negatief op jouw image kan afstralen en, nou ja, houd het legaal.
8. Begin een eigen magazine of blog en schrijf over bands en muziek zoals die van jezelf.
9. Onderzoek waar je al ingangen hebt en maak daar gebruik van (een school-/ universiteits-/ bedrijfsblad, nieuwsbrieven et cetera).
10. Neem positieve quotes en reviews over jouw act op in je eigen biografieën, persberichten en andere teksten die je zelf schrijft en deelt.
11. En tot slot: vraag een student marketingcommunicatie, jouw bandleden of fans en supporters van jouw muziek om je te helpen met bovenstaande bezigheden. Vele handen maken licht (en leuk) werk.

Zoals je ziet zijn er tal van manieren om publiciteit te genereren en de perceptie die (potentiele) fans van je hebben te versterken. Maar laat je niet misleiden. Hoewel publiciteit en PR geen hogere wiskunde zijn, is het een intensieve en doorlopende klus om deze machine op gang te krijgen en te houden. Je zal steeds moeten blijven investeren voordat je inspanning een artikel of review oplevert en je moet erop voorbereid zijn dat je vooral veel ‘nee’ te horen krijgt. Maar maak je geen zorgen, ook dat hoort erbij. Als je je enthousiasme en vertrouwen vasthoudt, zorgt dat je jezelf op een aangename manier presenteert en een geweldig product hebt, zal je de vruchten van je harde werk vast en zeker plukken.


Bobby Borg

1NewBigB&W
Bobby Borg is een Amerikaanse bestselling auteur, DiY muzikant, consultant en spreker. Zijn boeken, consulten en colleges hielpen al tal van Amerikaanse artiesten op weg met het managen van hun muzikale succes. Dit artikel is de eerste uit een serie die Borg voor Indieplant Bandcoach verzorgt. Hierin consulteert hij indies over branding, publiciteit, sociale netwerken, A en R, sales en –niet onbelangrijk- hoe te blijven genieten terwijl je hieraan werkt. Wil jij professionaliseren als muzikant en leren van de besten? Houd indieplant.bandcoach.com in de gaten! En check bobbyborg.com voor meer DiY inspiratie.

Disclaimer Bobby Borg is een onafhankelijk schrijver en merk en niet op 
andere wijze bij Indieplant betrokken dan als gastauteur. De auteursrechten 
van dit artikel behoren tot Bobby Borg 2017 en komt voort uit ‘Music 
Marketing For The DIY Musician’ en ‘Business Basics For Musicians’. Deze 
boeken en verdere informatie over Bobby Borg vind je op www.bobbyborg.com.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone

Geschreven door

Reacties (0)

Kennispartners

knowledge partners