Audio Adam - high-res - fotograaf Gerhard Taatgen-7

Social media voor muzikanten

Social media voor muzikanten

‘Plak jezelf een etiket op, voordat een ander het doet’

 Nog nooit hadden bands zoveel mogelijkheden om van zich te laten horen. Muzikanten wentelen zich in het promotionele paradijs van de social media. Met Twitter, Flickr, Facebook en iTunes is ‘never heard of’ er niet meer bij. Het is alleen nog een kwestie van opvallen in de stortvloed van tweets en snippets. De claim to fame begint met ‘weten wie je bent’, zegt Marco Kalnenek (42), social media specialist en bandcoach in Heerlen.

 

Plak jezelf een etiket op, voordat een ander het doet!” waarschuwt Kalnenek die muzikale schipbreukelingen in de woelige zee van de sociale media ziet ronddobberen, omdat ze geen identiteit hebben, geen stijl en geen doel. Uiteindelijk gaan ze kopje onder, einde verhaal. ”Wie zijn we, wat doen we en wat misschien het belangrijkste is: voor wie doen we het? Op die vragen is een antwoord nodig om gericht en strategisch de social media in te gaan. Hoe onderscheiden we ons van anderen en hoe vallen we op?” Kalnenek krijgt te vaak een algemeen antwoord als hij vraagt naar de stijl van een band: ”Rock of pop. Je kunt er alle kanten mee op! Geef het een naam wat je doet, noem het desnoods psychedelische jazzrock. Als je aan marketing wil doen, en daar zijn die social media heel geschikt voor, baken dan je niche af en weet in twee zinnen te zeggen wat voor band je hebt.” Een handige manier om de bandidentiteit te bepalen, is een lijstje maken van groepen die de band hebben beïnvloed. „Niet twintig of dertig namen, maar drie of vier. Dat is een goed referentiepunt. Met deze bands willen we ons associëren. Natuurlijk zegt de groep in kwestie dat hij volstrekt uniek is en op niemand lijkt. Maar neem van mij aan: alle bands zijn beïnvloed”, aldus Kalnenek. ”Of vraag je publiek hoe ze je band karakteriseren, het zijn je volgers op de social media.” Duidelijkheid over invloeden maakt het een stuk gemakkelijker voor podia om bij het boeken van bands, keuzes te maken.

Klooien
Uit de startblokken op de sociale media betekent, na het vaststellen van identiteit, altijd een combi met een eigen website. Dat is de basis en het is verstandig om bij elke uiting op een ander medium een link te plaatsen naar die website. Op een goede website staan een biografie, geluidsfragmenten, clips, een agenda, nieuws en contactgegevens. Op de digitale snelweg is het vervolgens belangrijk om naar de borden te kijken: Twitter, Hyves, YouTube, Facebook , Myspace, iTunes, Spotify, SoundCloud, enzovoort. Sommige afslagen leiden misschien tot een ongewenste bestemming. Kalnenek: ”Myspace was enorm populair onder bands, maar is nu op sterven na dood. Ze zijn gaan klooien met de opmaak. Het is een heel onrustig en onoverzichtelijk profiel. Dan is er ook nog een andere eigenaar gekomen en ik heb het gevoel dat het er meer om gaat om het product Myspace in het zonnetje te zetten, dan de bands in kwestie met hun product. Trouwens, je wordt ook nog eens helemaal gek gespamd.” Hyves heeft eveneens zijn beste tijd gehad. De Heerlense social media specialist stelt vast dat het medium de categorie in de leeftijd van 15 tot 50 onvoldoende vertegenwoordigt. „Hyves is vooral het speeltje van schooljeugd en 50-plussers. Dat zijn voor een jonge band in de regel niet de doelgroepen voor het opbouwen van een degelijke fanbase.” Facebook is volgens Kalnenek effectief en het interessantst: ”Goede structuur, veel mogelijkheden om te delen, geen wilde kleuren en waanzinnig populair.”

Maffe actie
Over de content, dus wat je op het net zet, zegt hij dat die vooral moet uitnodigen om te reageren. Meer dan ooit zijn fans in staat om juist via de sociale media contact te hebben met hun favoriete bands. ”Reageer op opmerkingen en vragen. Het heet social media, dus vergeet het sociale aspect vooral niet. Dat wil zeggen: niet alleen zenden! Zet je demo on line en vraag tegelijkertijd om feedback en reageer daar zelf dan ook weer op.” Ook slecht nieuws mag op Twitter en Facebook, vindt Kalnenek. ”De drummer is opgestapt. Meld het, maar verbind er meteen een of andere maffe actie aan om een nieuwe drummer te vinden. Prikkel je publiek zoveel mogelijk.” Hoewel het in het vocabulaire van vooral beginnende bandjes niet zal voorkomen, beveelt Kalnenek een actief ‘social mediabeleid’ aan: informatie op Facebook zetten, berichtjes twitteren, foto’s van optredens op Flickr, filmpjes op YouTube. Het komt neer op een taakverdeling binnen de band; de een doet Facebook, de ander Twitter en de band komt geregeld bij elkaar om te bespreken welke informatie hoe en wanneer naar buiten gaat. ”Social media hoort erbij, maar mag geen hoofdzaak zijn”, zegt Kalnenek met opgeheven vinger. ”Als je méér twittert dan muziek maakt, is er iets mis.” Vergeleken met de traditionele muziekmarkt zijn de ontwikkelingen de laatste jaren duizelingwekkend. Geen band is nog afhankelijk van de ether om zijn nieuwe single aan te prijzen. Er hoeft niet per se dure studioruimte en tijd te worden gekocht om een album op te nemen. Alles kan in eigen beheer, zelfs de promotie en de marketing. Een band kan snel schakelen en elke maand een nieuwe single uitbrengen via de sociale media. En cd’s laten persen? Kalnenek: ”Ach, leuk voor de verkoop tijdens een concert, om fysieke koopwaar voor handen te hebben. Het publiek neemt je product wel af via de computer. Lastig punt is alleen dat het voor niks moet. Tja, als beroemde wereldacts al massaal gratis worden gedownload, wat moet je dan als niche-band met een handjevol volgers verwachten?”

Betaalde downloads
Maar er is hoop. De rol van de traditionele media is wat dit betreft bepaald niet uitgespeeld. ”Een band die optrad bij De Wereld Draait Door, had vervolgens 300 tot 400 betaalde downloads van hun nummer op iTunes”, vertelt Kalnenek. Behalve iTunes van Apple zijn er legio aanbieders van betaalde muziek om te downloaden. De nummers zijn, vóór aanschaf, geheel of gedeeltelijk te beluisteren. Bands die met buitenlandse maatschappijen als bijvoorbeeld iTunes en Spotify in zee willen gaan, moeten zich volgens de social mediakenner eerst goed informeren over de voorwaarden. ”Kijk naar wat je op jaarbasis kwijt bent, hoeveel de maatschappij inhoudt op de verkochte downloads van je single of albumnummers en houd er rekening mee dat jij je betalingen met een creditcard moet doen. Zo’n ding moet je dus wel hebben.” Maar voor het big business is, zal een band toch vooral podia moeten zoeken en zijn eigen dorp of stad plat moeten spelen. ”Klein beginnen. Veel plezier hebben en dat uitstralen. Zorgen dat de mensen je muziek kennen. Dat is de volgorde. Ze hebben je gehoord en gaan je dan volgen op de social media.” Wel vindt de social media expert dat sommige bands iets te gretig zijn met het on-line zetten van hun muziek. ”Ze zouden beter even wachten. Er zijn duizenden bands. Er zit veel bagger tussen, maar, aan de andere kant, onderschat het publiek niet, hè. Dat filtert de goeie er feilloos uit.

1810 kl

Marco Kalnenek

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone

Geschreven door

Waldemar Ysebaert, redacteur Bandcoach Magazine

Reacties (0)

Kennispartners

knowledge partners