lui

Muzikantenluiheid

Muzikantenluiheid

Muzikanten zijn lui. Maar voor dat je Bandcoach nu mokkend en beledigd in de prullenbak gooit en mij in een woeste bui een e-mail stuurt, laat mij even deze stelling uitleggen. Ik bedoel niet de luiheid die kenmerkend is voor personen die de kantjes er van af lopen en geen donder willen uitvoeren. Nee, met de muzikantenluiheid bedoel ik dat muzikanten de neiging hebben om teveel in hun favoriete stoel te hangen en broeden op inspiratie en creativiteit.
Elk creatief persoon weet dat het hangen en broeden wel degelijk zijn bijzondere nut heeft. Creativiteit en originaliteit ontkiemt uit de vrije geest en die vrijheid kan enkel worden verkregen door niet met van alles bezig te zijn, behalve met het creatieve proces en dat zit vooral in het hoofd. En hoe comfortabeler de zitpositie, des te beter je in staat bent om te denken; in de spelonken van je creativiteit te kruipen en prachtige ontdekkingen te doen. Een favoriete, luie stoel is haast een vereiste. Voor vele niet-creatievelingen is dat ‘hangen’ toch wel een teken van opperste luiheid, omdat ze het proces van creativiteit niet herkennen en zelfs niet erkennen. Veel muzikanten zullen die misvatting wel eens in hun leven hebben ervaren. Maar voor ons muzikanten is dit proces haast van levensbelang.
Dit is de positieve kant van luiheid, maar er is ook een keerzijde aan de muzikantenluiheid. In de gedachte dat het creatieve proces louter vanuit jezelf komt en dat talent je grootste gave is, komen vele muzikanten niet uit hun luie stoel om hun muzikaliteit te vergroten of te verbeteren. En daar maken ze een grote fout. Denken dat je talent alleen voldoende is, is eenvoudigweg niet voldoende. Je moet je talent bij de kladden grijpen en daar veel meer mee doen. Uitbouwen en ontwikkelen. Maar uit ervaring zie ik dat menigeen denkt ze het ontwikkelen van hun talent wel alleen aan kunnen. In mijn optiek sukkelen die personen maar voort in hun muzikaliteit. Om talent te ontwikkelen, heb je kennis nodig; een kritisch oog dat je vertelt waar je goed of juist slecht in bent. Een kenner die je vervolgens kan vertellen hoe je het anders en beter kunt doen.
Een muzikant heeft dus iemand nodig die kritisch en opbouwend kan luisteren en dat betekent dat de muzikant met ambitie een bandcoach nodig heeft om het talent verder uit te bouwen. Wie denkt dat professionele succesvolle muzikanten het allemaal op eigen kracht en talent doen, heeft het mis. Ze zijn omringd door deskundigen en bandcoaches. En als deze professionals beseffen dat zij bandcoaches nodig hebben, dan zou een ‘amateur’ muzikant met grote ambities niet anders moeten willen. Bij vrijwel elke bandcoach-sessie waar ik in Bandcoach een verhaal over heb geschreven, zie ik hetzelfde tafereel: iedereen is verbaasd over hoeveel toevoegde waarde een bandcoach heeft en dat na afl oop van de sessie de muziek zoveel beter klinkt en aanvoelt. Dit is geen pleidooi voor bandcoaches voor hun eigen glorie, maar als echt advies aan muzikanten. Dus, kom dit jaar uit die luie stoel en zoek een bandcoach waarmee je het talent samen verder uitbouwt. Ik weet zeker dat je achteraf zegt dat dit de beste stap was die je dit jaar hebt genomen.

Deze column verscheen eerder in Bandcoach Magazine

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone
Reinout Burgers

Geschreven door

Hoofdredacteur

Reacties (0)

Gerelateerde artikelen

Kennispartners

knowledge partners