face-in-the-crowd

Face in the Crowd

Face in the Crowd

 

Face in the Crowd

Als band of muzikant moet je je laten zien. Zonder publiciteit geen gigs en zonder optreden valt het bestaansrecht snel onder je band vandaan. Met de vele mogelijkheden van de social media zou dat tegenwoordig geen probleem meer moeten zijn. Maar het snelle medium internet heeft grote valkuilen. Wie gewoon even rondsurft naar bands en muzikanten, wordt suf van het grote aanbod en als je niet iets bijzonders doet, blijf je als band of muzikant ‘a face in the crowd’. En dat is nu juist niet de bedoeling. Je hebt dus een duidelijke identiteit nodig. In vorm en muziek, en de beste identiteit is het gezicht van jezelf en dat uitvergroten. ‘Be Yourself and the Rest Will Follow’. Dat zou een mooie songtekst kunnen zijn, maar het is de belangrijkste weg naar succes. Zelfs de Lady Gaga’s van deze wereld zijn zichzelf. Ze hebben het extravagante van nature in zich en wentelen zich rond, als een varken in de modder, in hun eigen persoonlijkheid. Identiteit is de basis van je Image, want iets moet dicht bij je staan, wil je kunnen overtuigen. Elke muzikant of band moet zichzelf dus eerst leren kennen, voordat er iets op het internet wordt gezet. En juist daar vallen veel bands tegenwoordig door de mand en verworden ze tot een grijs gezicht in een volle straat. Niet interessant en iedereen loopt snel door. Hoeveel totaal oninteressante en nietszeggende Facebook-, Hyves- en MySpace-pagina’s van bands dwalen er niet op internet rond. Slappe teksten, vale foto’s, onvolledige informatie, geen gimmicks, nauwelijks identiteit en nog belangrijker slechte muziek- en muziekopnames.
Vooral dat laatste hoort tot ergernis nummer één. Op YouTube zijn duizenden fi lmpjes te zien van bands. De een nog slechter dan de ander. Natuurlijk zitten daar de onoorbare iPhone-opnames van fans in de zalen bij, maar veel bands besluiten die slechte opnames ook maar zelf op YouTube te zetten. Onder het mom: beter iets dan niets.
In communicatie werkt het echter net andersom: beter niets dan iets. Je moet pas communiceren als het goed is en jezelf laten zien als je overtuigd bent dat de opname van goede kwaliteit is, zowel in geluid en beeld als in muziek of optreden. Investeer in goede opnames, want dan investeer je ook in je Image. De social media is de moderne mond-tot-mondreclame. Wat goed is, verspreidt zich als een lopend vuurtje. Wat slecht is, verwelkt snel in vergetelheid. Wellicht dat je als band op die ene kans zit te wachten ontdekt te worden, maar de opnames en de website zijn beneden alle peil. Dan heb je die ene kans verpest als er per ongeluk iemand uit de muziekindustrie op je site terecht komt. Dan ben je dat banale gezicht in de menigte waar niemand aandacht voor heeft. En ik geloof niet dat dit het doel is van een band of muzikant, want juist muziek is een passionele expressie die je met iedereen wilt delen en waar elke toon op zuiverheid en harmonie wordt beoordeeld.

 

Deze column verscheen eerder in Bandcoach Magazine

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone
Reinout Burgers

Geschreven door

Hoofdredacteur

Reacties (0)

Gerelateerde artikelen

Kennispartners

knowledge partners