pri183252611

Praktische tips voor drummers

Praktische tips voor drummers

 

Praktische tips voor drummers

 

* Drummen is een fysieke inspanning. Daarom moet je voor een optreden goed eten. Anders zie je halverwege sterretjes voor je ogen en herken je de patronen niet meer. Het beste is om minimaal anderhalf uur voor het optreden te eten.
* Heb je een optreden of ga je de studio in? Vermijd dan alcohol en andere geestverruimende middelen. Je denkt dat je strak speelt, totdat je het terughoort.
* Zorg dat je materiaal altijd in orde is. Vergeet geen onderdelen mee te nemen en zeker je kruk niet. Is er iets kapot, repareer het dan zo snel mogelijk. Anders vergeet je het en dan word je er op het eerstvolgende optreden mee geconfronteerd.
* Heb je een optreden of opname, ga dan op tijd van huis. Ga er vanuit dat je een uur te vroeg wilt zijn. Dan heb je tijd om even de weg kwijt te raken en je hebt ter plaatse voldoende tijd om je voor te bereiden. Bijvoorbeeld om de akoestiek te checken. Vervolgens kun je rustig opbouwen. Als je gestresst moet opbouwen, verlies je het gevoel voor tempo en dat wreekt zich tijdens het optreden. De stress van het gehaast moeten opbouwen raak je namelijk niet meer kwijt.
* Voor een drummer is het goed om voor een optreden een warming-up te doen. Dat kan zonder geluidsoverlast te veroorzaken. Vouw een handdoek over de lengte dubbel en wikkel die bij je knie om je bovenbeen heen. Gebruik dat als drumstel om warm te draaien.
* Laat niet te veel je kunstje zien, zoals fills en solo’s. Anders ben je aan het soleren terwijl de band gewoon doorspeelt. Je bent dan geen onderdeel van de band meer en het publiek snapt het niet. Als drummer ben je in dienst van de muziek.
* Het is natuurlijk goed om je in te leven in de muziek, maar voorkom dat je gaat meedromen in bijvoorbeeld de zang of een gitaarsolo. Je gaat dan zweven in tempo. Bovendien bewaakt de drummer de lengte van bijvoorbeeld een solo. Stuur als drummer de solist naar het eind van de solo toe, tenzij deze zelf aangeeft dat hij wil verlengen.
* Wees als drummer gefocust op de frontman of –vrouw van de band. Iedere frontman/vrouw heeft eigen cues (signalen), waaronder ook verborgen cues. Ontdek die cues en vertaal ze al drummend naar de andere leden van de band. Ben je ergens niet helemaal zeker van? Gewoon bluffen!

pri183252636

Het ideale aftikken
Een belangrijke taak van de drummer is het aftikken. Je geeft daarmee het tempo en het begin van het nummer aan. “Wees altijd consequent met aftikken”, zegt Juan. “Tik dus altijd op dezelfde manier af. Doe je dat niet, dan kun je er van op aan dat het af en toe misgaat. Afwijkend aftikken en intussen roepen wat je bedoelt, heeft ook geen zin. De kans is groot dat de medebandleden niet horen wat je roept.”
Er zijn verschillende manieren van aftikken. Bij een vierkwartsmaat is het vrij gebruikelijk om vier tikken vooraf te geven. Sommige drummers geven slechts twee tikken, om daarmee tel drie en vier aan te geven. “Dat is niet handig”, vindt Juan. “Het geeft bandleden te weinig tijd en je krijgt ook niet echt het gevoel van het juiste tempo.”
Wat vindt Juan de beste manier van aftikken? “Zelf tik ik het liefst twee maten af, met de eerst maat in ‘half time feel’. Het is dan tik-rust-tik-rust-tik-tik-tik-tik. Dus eigenlijk one-two-one-two-three-four, waarbij de eerste ‘two’ op de tel drie van de eerste maat valt. Dit is een professionele en gangbare manier van aftikken.”
Het op deze manier aftikken biedt meerdere voordelen, aldus Juan. “Het maakt het voor de band gemakkelijker om over te schakelen naar het tempo van het volgende nummer. Door twee maten af te tikken krijgt de band de kans om het tempo van het volgende nummer écht te gaan voelen. Bovendien zet je met die eerste maat op half time feel de band op ‘standby’. Nog een voordeel is dat je als drummer de kans krijgt om jezelf te corrigeren tijdens het aftikken. Stel dat je in die eerste (half time feel) maat nog niet het juiste tempo hebt, dan kun je dat in die tweede maat corrigeren. En het valt niet eens op.”
Zit je in een band waarmee je veel speelt en ken je de nummers door en door? Dan kun je in plaats van aftikken ook beginnen met een fill. Die moet dan wel zo duidelijk zijn dat ieder bandlid snapt waar de één van de beginmaat zit.
Soms beginnen nummers met een opmaat, dus vóór de eerste tel. Is dat het geval, tik dan ook over twee maten af met de eerste maat in half time feel. Dus zoals hier besproken. Ergens in de tweede maat valt de band in. Jij stopt dan met aftikken. Op de dvd bij deze Bandcoach wordt dit gedemonstreerd.

Meteen het juiste tempo
Als drummer moet je de tempo’s van alle te spelen nummers goed in je hoofd hebben. Dat kan nog best lastig zijn. Heeft Juan een advies? “Zorg dat je als drummer in jezelf het refrein van het nummer kunt zingen, op het juiste tempo. Waarom het refrein? Omdat dit het meest herkenbare deel is van het nummer. Zing het refrein in jezelf en je hebt het juiste tempo te pakken. Je kunt dan zonder behulp van een metronoom aftikken.”
Juan adviseert drummers om ook de auto als oefenruimte te benutten: “Speel de nummers in de auto op je radio/cd-speler af en zing de refreinen mee. De laatste dag voor een optreden zing je de refreinen zonder de radio aan.”
Bekend probleem in live situaties is dat een nummer niet in het juiste tempo wordt ingezet. Is het dan aan de drummer om tijdens het spelen het tempo te corrigeren, dus te versnellen of te vertragen? “Dat is heel moeilijk, zelfs voor ervaren drummers”, weet Juan. “Daarom kun je eigenlijk niet van een drummer eisen dat hij dat kan. En stel dat hij dat wel kan, dan nog is het de vraag of je dat moet doen. Het publiek merkt onherroepelijk dat je aan het corrigeren bent en dat komt niet goed over. Zeker niet op het publiek van tegenwoordig, dat gewend is om naar strak gespeelde muziek te luisteren. Dan maar liever te snel of te langzaam. Het beste is om gewoon in het juiste tempo te beginnen en je energie erin te steken om dat te beheersen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen op gevoel het juiste tempo aan kan geven, dat is te leren. Maar het vergt wel veel training.”

Drumtermen
Straight feel: rechte opvatting in zestienden of achtsten.
Shuffle feel: jazzy opvatting, ook triolen-opvatting genoemd.
Clicktrack: metronoomstrakke computertrack als guide voor de drummer.
Stick bag: stokkentas.
Drumriser: drumpodium.
Drumfill: grote monitor met veel vermogen voor drummer.
Close miking: microfoontechniek waarbij alle trommels van dichtbij met aparte microfoons worden opgenomen.
Syncopische inzet: inzet op een zestiende voor de eerste tel.
Rudiments: trommeltechniek-oefeningen die elke drummer moet doen.

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone
Fred Meijer

Geschreven door

Fred Meijer, redacteur Bandcoach Magazine

Reacties (1)

Fred Meijer 28 februari 2016

[…] Zie ook: Praktische tips voor drummers […]

Gerelateerde artikelen

Kennispartners

knowledge partners