MR-drum

Drummer Marijn van den Berg

Drummer Marijn van den Berg

‘Zekerheid bieden aan artiest’

Drummer Marijn van den Berg heeft bijna alle bekende Nederlandse artiesten begeleid en hoort bij Nederlands meestgevraagde drummers. “Ik zie mezelf niet als een supertalent. Maar ik kan goed muzikaal invullen en een artiest zekerheid bieden op het podium. “

Dat Marijn een veelzijdige en veelgevraagde drummer is, blijkt uit de rij namen van artiesten die hij heeft begeleid op het podium en in de studio. Zo heeft hij getoerd met Japerina de Jong, Ruth Jacott, Xander de Buisonjé, Jan Smit, Nick & Simon, Ana Popovich en hij hoort bij de vaste begeleidingsband van gitaarvirtuoos Jan Akkerman. Hier kunnen we nog een hele rij namen aan toevoegen en een nog langere reeks aan concerten, evenementen en cd- en dvd-opnames.
Marijn heeft een eigen studio, waar hij drums opneemt voor andere studio’s. Hij speelt regelmatig commercials en cd-tracks in en heeft onder meer de drums verzorgd voor het tv-programma So you wanna be a popstar. Zijn opleiding volgde hij aan het Hilversums Conservatorium en Miami University (VS).

Betrouwbare drummer

De 38-jarige Marijn staat bekend als een betrouwbare drummer, in meerdere opzichten. “De manier waarop je muziek maakt, heeft veel met je persoonlijkheid te maken. Als persoon ben ik rustig, betrouwbaar en ik kan goed focussen. Dat hoor je in mijn drummen terug. Ik wil dat een artiest erop kan vertrouwen dat het goed komt als ik achter de drums zit.”
Marijn bereidt zich altijd voor op optredens en opnames. “Ook als ik ‘s ochtends hoor dat ik ‘s avonds ergens moet invallen. Op zich zou ik me onvoorbereid kunnen redden en gewoon op mijn m’n oren kunnen vertrouwen. Maar ik vind het fijner om mijn huiswerk gedaan te hebben. En stel dat je een medley moet spelen met tempowisselingen, dan ga je als onvoorbereide drummer wel onderuit.”
De waarde van een beroepsmuzikant zit vaak niet alleen in iemands muzikale kwaliteiten. “Mijn docent Kees Kranenburg zei altijd: wees een leuke vent en zorg dat je je spullen goed voor elkaar hebt. Ik ben dat wel met hem eens. Andere muzikanten moeten zich op hun gemak voelen bij jou. Zo gaan we met Jan Akkerman steeds met een vaste groep mensen op toer. Goede muzikanten, maar ook mensen die prima met elkaar kunnen opschieten en met wie het gezellig is.”

drummer Marijn van den Berg
Marijn van den Berg: “Dienstbaar spelen vind ik een kunst op zich. Dat probeer ik ook uit te dragen.”

Begeleiden

Vanaf zijn 17e tot eind conservatorium heeft Marijn in een Top 40 band gespeeld, waarmee hij wekelijks optrad. Na het conservatorium heeft hij enkele seizoenen getoerd met Jasperina de Jong. “De stap naar het begeleiden van artiesten was een echte switch voor me. In de Top 40 band kon ik gewoon mijn eigen gang gaan. Dat is bij het begeleiden van artiesten wel anders. Bij Jasperina heb ik geleerd om ook zacht te spelen. En om precies te spelen wat er in notenschrift staat.”
Dat ‘van A tot Z’ spelen heeft Marijn ook bij Ruth Jacott gedaan, met wie hij lang heeft getoerd. “Dat was een prima tijd, maar het is wel elke avond hetzelfde. In die tijd heb ik geleerd om binnen de opgelegde beperkingen toch te variëren. Dan doe je het soms net even anders dan wat er staat. Dat zet iedereen weer op scherp en je denkt ‘o ja, we zijn aan het muziek maken’. Want dat heb ik ook geleerd: ook al ligt de muziek vast, je moet wel muziek blijven maken.”

Adviezen voor de ambitieuze drummer

Welke adviezen heeft Marijn voor ambitieuze drummers? “Gewoon heel hard werken. Je moet veel tijd stoppen in je instrument en veel uren maken achter de drums. Dat geldt natuurlijk voor ieder instrument, maar voor drums is dat wel lastig als je niet beschikt over een goed geïsoleerde oefenruimte. Maar als je verder wilt komen als drummer moet je gewoon hard werken, daar ontkom je niet aan. En richt je op de goede dingen: iets verkeerds afleren is meer werk dan iets goeds aanleren.”
Dan een ander advies: “Het is handig dat je notenschrift kunt lezen. Voor mijzelf is het zelfs noodzakelijk. Ik zou de helft van de klussen niet krijgen als ik geen noten kon lezen. Als je tv- en sessie-werk wil doen, moet je noten kunnen lezen. Ik krijg vaak een partij op mijn lessenaar en die moet ik dan gewoon spelen.”

Kiezen voor zekerheid

Het meteen van bladmuziek kunnen spelen heet prima vista of a vue. “Als je dat kunt, geeft het je een meerwaarde. En drumnoten lezen is op zich niet zo moeilijk om te leren”, aldus Marijn. “Ik kan ook snel mijn partij uitschrijven. Die houd ik er dan bij en dat maakt de kans op fouten kleiner. Want ik wil het liefst foutloos spelen. Zeker als er camera’s draaien, kies ik voor zekerheid.”
Er zijn ook muzikanten die er juist trots op zijn dat ze geen noten kunnen lezen. “Klopt”, beaamt Marijn. “Er wordt wel eens gezegd: als je noten leest, luister je niet meer. Dat risico bestaat zeker. Maar ik heb altijd mijn oren open en soms doe ik het ‘op mijn oren’ om mezelf daarin scherp te houden.”
Ook vindt Marijn het handig om akkoordenschema’s te kunnen lezen. “Dan zie en hoor je waar het naartoe gaat en kun je op het juiste moment even een fill* geven als er bijvoorbeeld een refrein aankomt.”

drummer Marijn van den Berg
“De meest gemaakte fout door drummers? Dat ze zichzelf graag willen horen.”

Meest gemaakte drummersfout

Wat vindt Marijn de meest gemaakte fout door drummers? “Dat ze zichzelf graag willen horen. Natuurlijk moet je als drummer gehoord worden, maar je moet wel steeds beseffen dat je een begeleidend instrument bespeelt. In een liedje gaat het om de zang en de akkoorden, de drums ondersteunen dat.”
Goed aftellen en de maat houden, dat ziet Marijn als de belangrijkste taken van een drummer. “Dienstbaar spelen vind ik een kunst op zich. Dat probeer ik ook uit te dragen. Natuurlijk laat ik af en toe mijn spierballen zien met een vette fill. Die mag er uitspatten, maar het moet wel smaakvol blijven. Een echte turbofill past niet in alle muziekstijlen, maar wel in de muziek van bijvoorbeeld Jan Akkerman of in een nummer als Nobody’s Wife van Anouk.”
Marijn adviseert drummers om doorgaans zuinig te zijn fills. “Een fill is bedoeld om iets aan te kondigen: voor het publiek en je medemuzikanten. Bijvoorbeeld een refrein of een bridge. Als je al dertig fills hebt gedaan en je doet dan de fill voor het refrein, gelooft niemand je meer. Wees rustig en duidelijk. En die ene geniale fill kun je altijd wel ergens kwijt op een moment dat het past.”

Afwisselend leven als freelance drummer

Marijn voelt zich goed bij zijn leven als fulltime freelance drummer. Hij weet dit beroep ook prima te combineren met zijn gezin. “Waarschijnlijk zie ik mijn kinderen vaker dan iemand die lange dagen maakt op kantoor of op de weg. Ik hou van de afwisseling die dit vak met zich meebrengt. Je komt op veel plaatsen en steeds in andere situaties. Ik vind het ook heerlijk om lekker in m’n eentje een avond in mijn studio bezig te zijn. Ik zou niet anders willen dan het vak dat ik nu uitoefen.”

‘Ook al ligt de muziek vast, je moet wel muziek blijven maken’

Werk aan je timing

Voor een drummer is het belangrijk om je timing strak te hebben, vindt Marijn. “Ik heb zelf ontzettend veel geoefend met de metronoom*. Gewoon de metronoom aanzetten, een groove neerzetten en het dan heel lang volhouden om in de pas te blijven met de metronoom. En ook na een fill weer goed uitkomen met de metronoom. Bij een fill bestaat namelijk het risico dat je versnelt.”
Het oefenen met de metronoom geeft je ook bagage voor het studiowerk, aldus Marijn. “Daar wordt steeds meer gewerkt met een clicktrack. Dat betekent dat je mee moet drummen met een klik die je in je hoofdtelefoon hoort. Om zo de muziek zo strak mogelijk te krijgen.”
Want strak en zuiver, dat is tegenwoordig het motto in de platenindustrie. Daarom wordt veel gebruik gemaakt van autotune om zang zuiver te krijgen en beat detective om het ritme superstrak te krijgen. “Dat laatste heeft voor de studiomensen tevens als voordeel dat het makkelijker is om met behulp van de computer partijen toe te voegen. Dan kunnen ze veel nauwkeuriger werken”, licht Marijn toe.
De inzet van autotune en beat detective is een trend die is ingezet, maar Marijn heeft er gemengde gevoelens bij. “Je haalt wel het leven eruit, ikzelf hoor graag dat er een human feel in zit.”

Luister naar alles

Marijn raadt aan om naar veel verschillende soorten muziek te luisteren. “En pluis de nummers uit die je te gek vindt en kijk wat er gebeurt. Dan begrijp je ook waarom dat nummer je zo aanspreekt.”
Zorg ook dat je veel muziekstijlen beheerst. “Als ze dan vragen om bijvoorbeeld een bossa in te zetten, dan kun je dat ook. Of op zijn minst iets dat erop lijkt.”

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone
Fred Meijer

Geschreven door

Fred Meijer, redacteur Bandcoach Magazine

Reacties (0)

Gerelateerde artikelen

Kennispartners

knowledge partners