firstrockband021280jpg-a6e874_1280w

Brandidentiteit cruciaal voor je muzikale carrière

Brandidentiteit cruciaal voor je muzikale carrière

Interpreteer en definieer je muzikale brand

Veel muzikanten denken, als het om de promotie van hun act gaat, vooral aan het uitvoeren van taken als YouTube video’s schieten, social media profielen aanmaken en het bouwen van een website. Maar zonder eerst na te denken over wat je wilt communiceren naar jouw doelgroep, kan jouw zuurverdiende promotiebudget resulteren in niks, noppes en nada. En dat is, zacht gezegd, zwaar balen. Vandaar dat het interpreteren en definiëren van jouw brandidentiteit zo cruciaal is voor je muzikale carrière.

Tekst: Bobby Borg

In dit artikel vind je een korte samenvatting van wat het interpreteren en definiëren van je brand omvat, hoe branding bij kan dragen aan je carrière en hoe je kun beginnen met het creëren van je eigen brandidentiteit (of, als je die al hebt, hoe je deze oppoetst).

Wat omvat branding en wat zijn de voordelen?
Het interpreteren en definiëren van jouw brandidentiteit gaat over het helder nadenken over een beeld dat resoneert bij jouw potentiele fans, het maken van keuzes in belangrijke kenmerken van jouw act (je genre, logo, persoonlijkheid, uiterlijk en productverpakkingen), om vervolgens een consistente, eerlijke en geloofwaardige boodschap in al je marketinguitingen over te brengen.
Met het interpreteren en definiëren van je brand worden jouw promotionele boodschappen niet alleen sympathieker en overtuigender. Jouw brand sluit beter aan bij jouw doelgroep en zal wie zij (willen) zijn op een unieke manier representeren. Dit is de essentie van slimme promotie; het opbouwen van bewustzijn en hieruit uiteindelijk inkomsten verwerven. Onthoud: Hoe beter je communicatie, hoe groter je winst.
Begrijp dat je zonder een heldere brandidentiteit niet of nauwelijks stand kunt houden in de markt. Als een boom zonder wortels ontbreekt het je aan de vaste grond die een sterke branding kan verschaffen. Daarbij doet het af aan je voorspelbaarheid, wat fans of klanten ervan weerhoudt om zich -als ze zich in de eerste instantie al met je identificeerden- verder met je te verbinden.
Echt, het interpreteren en identificeren van je brand identiteit is cruciaal voor je carrière.

Hoe kan ik zelf een brand identiteit ontwikkelen?
Om een sterke bedrijfsbrand op te bouwen en de effectiviteit van je promotie te doen toenemen kun je de volgende vragen beantwoorden. Gaat dat moeiteloos? Mooi! Dan heb je (het beeld van je) brand al goed op orde. Maar als je jezelf hier en daar achter de oren krabt: zie dit als een uitnodiging om je merk te versterken, jouw muzikale persoonlijkheid en de manier waarop je dit uitdraagt te definiëren of aan te scherpen:
Hebben al je nummers een samenhangende stijl, en kun je die stijl duidelijk omschrijven (bijvoorbeeld wereldmuziek, rap, country, pop, reggae of een unieke combinatie van stijlen)?
Vertellen je teksten een consistent verhaal en kun je deze boodschap in een paar zinnen samenvatten (gaat jouw verhaal over wereldvrede, urban lifestyle, de liefde, burgerrechten of het bouwen van een feestje)?
Verwoordt jouw bandnaam de sfeer van jouw muziek en teksten? Kun je deze betekenis helder verwoorden (bijvoorbeeld: Marilyn Manson is een samenstelling van de namen van filmster Marilyn Monroe en moordenaar Charles Manson, waarmee zijn glam/metal sound wordt bestendigd).
Roepen jouw logo en artwork een eenduidig beeld op en kan de ‘feel’ hiervan makkelijk worden beschreven (zoals bijvoorbeeld Pink haar ‘luide’ felroze font de sterke persoonlijkheid van de zangeres representeert en de vlinder in het logo van Mariah Carey haar zachte vibe verbeeldt)?
Heb je een kledingstijl die matched met je muziek (zoals Nicki Minaj met kleurrijke pruiken haar over de top alter ego uitdraagt en Tony Bennet’s maatpakken een kenmerk zijn van zijn elegante jazzstijl)?
Is het decor van jouw optredens in lijn met de ervaring die je je fans wilt geven, en kun je deze eenvoudig opsommen (bijvoorbeeld groots en visueel zoals Roger Waters of minimalistisch en intiem als Agnes Obel)?
Bestendigen de organisaties waar je mee samenwerkt jouw image en waarden op de juiste manier (Ani DiFranco zingt bijvoorbeeld over sociale thema’s en steunt politieke campagnes die daarmee overeenstemmen)?

Win de wereld door branding
En last but not least: Is de brand identiteit die je communiceert naar jouw publiek overall consistent in alle aspecten van je muzikale werk? Is deze eerlijk, geloofwaardig, uniek, interessant en kloppend in vergelijking met soortgelijke acts?
En? Viel het mee of tegen? In het laatste geval: gefeliciteerd! Je kunt een wereld winnen door je te verdiepen in je branding. Bovenstaande elementen helpen je om meer inzicht te krijgen in wie je bent en wat je uit wilt dragen. Tegelijk kun je door hierover na te denken jouw identiteit beter afstemmen op jouw fans.
Of je nu een country/popmuzikant die Christelijke waarden uitdraagt of een metal madman met voorliefde voor chaos en destructie… Het interpreteren en (her)definiëren van jouw brand helpt je om de juiste tekst, toon en afbeeldingen te kiezen als je wilt adverteren, de kleuren te bepalen op jouw website, de best matchende fonts te gebruiken voor flyers, sponsoring te regelen en de sfeer van je foto’s en video’s te bepalen. Weldoordachte branding maakt je act meer herkenbaar, onderscheidend en professioneel. Laat je muziek ook via deze weg tot je fans spreken. Laat de wereld weten wat ze van je kan verwachten.


Bobby Borg

1NewBigB&W
Bobby Borg is een Amerikaanse bestselling auteur, DiY muzikant, consultant en spreker. Zijn boeken, consulten en colleges hielpen al tal van Amerikaanse artiesten op weg met het managen van hun muzikale succes. Dit artikel is de eerste uit een serie die Borg voor Indieplant Bandcoach verzorgt. Hierin consulteert hij indies over branding, publiciteit, sociale netwerken, A en R, sales en –niet onbelangrijk- hoe te blijven genieten terwijl je hieraan werkt. Wil jij professionaliseren als muzikant en leren van de besten? Houd indieplant.bandcoach.com in de gaten! En check bobbyborg.com voor meer DiY inspiratie.

Disclaimer Bobby Borg is een onafhankelijk schrijver en merk en niet op 
andere wijze bij Indieplant betrokken dan als gastauteur. De auteursrechten 
van dit artikel behoren tot Bobby Borg 2017 en komt voort uit ‘Music 
Marketing For The DIY Musician’ en ‘Business Basics For Musicians’. Deze 
boeken en verdere informatie over Bobby Borg vind je op www.bobbyborg.com.

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone

Geschreven door

Reacties (0)

Kennispartners

knowledge partners