Phaedra_03

Bassiste Phaedra Kwant

Bassiste Phaedra Kwant

‘Je moet gewoon alles aanpakken’

Tot haar twaalfde speelde ze cello. Maar toen ze de cello op zijn kant ging houden om vervolgens aan de snaren te gaan plukken, werd het duidelijk voor haar ouders: het moet een basgitaar worden. Phaedra Kwant is basgitarist in hart en nieren, maar ook contrabassist, zangeres, componist en tekstdichter.

Vrouwelijke bassisten. Je ziet ze steeds meer, maar op dit moment zijn ze eigenlijk nog vrij zeldzaam. Hoe kijken Phaedra’s collega’s aan tegen het fenomeen vrouwelijke bassist? “Inmiddels kennen ze me nu wel, het is geen issue meer. Er zitten twee kanten aan het verhaal. Soms loop je tegen het vooroordeel aan dat ‘een meisje toch geen basgitaar kan spelen?’. Maar als dan blijkt dat je het wél kunt, dan onthouden ze je des te beter. Ik word overigens niet gevraagd als bassist omdat ik een meisje ben. In muzikaal opzicht meet ik me ook niet met andere vrouwen, maar met andere bassisten. Natuurlijk word ik wel eens gevraagd voor vrouwenbands. Mijn eigen formatie McChicks bestaat uit allemaal vrouwen, maar dat is eigenlijk toeval.”phaedra_04
Phaedra Kwant komt van oorsprong uit Rozendaal bij Arnhem (NL) en woont nu in Amsterdam. Ze is een muzikante die op veel fronten actief is. Ze studeerde basgitaar aan het Conservatorium van Amsterdam, met de bijvakken contrabas, zang en compositie. In 2004 was ze de eerste vrouwelijke Master of Music Basgitaar van Nederland (dit heette vroeger Uitvoerend Musicus). Phaedra is een veelgevraagde freelance muzikant in de pop-, jazz- en theaterwereld. Ze werkte onder andere met Claudia de Breij, Veldhuis & Kemper en diverse pop- en jazzgrootheden. Ze toerde in landen als Japan, Senegal, Oekraïne, Italië, Spanje en Amerika. Phaedra heeft twee eigen bands: Phaedra & Band en poptrio McChicks.

Van cello naar basgitaar
Naast basgitarist is Phaedra ook contrabassist, zangeres, componist en tekstdichter. Dat laatste zowel in het Engels als in het Nederlands. “Ik ben een taalfreak.” Alles doet ze met even veel overgave. Is ze ambitieus? “Ja, dat kan ik niet ontkennen. En doordat ik op zoveel fronten actief ben, ben ik er behoorlijk druk mee. De ene dag doe ik pop, de andere dag jazz, de volgende dag weer iets anders. Maar het loopt lekker en ik voel me er goed bij.”
Als muzikant is Phaedra helemaal bij het begin begonnen. Dus eerst naar Algemene Muzikale Vorming (AMV) op de muziekschool en toen een instrument kiezen. “Ik bleek een goed gehoor te hebben. Daarom mocht ik een strijkinstrument gaan doen. Dat werd de cello. Maar wilde heel graag de popmuziek in en in een band spelen. En basgitaar vond ik altijd al gaaf. Ik schreef ook al liedjes. Toen ik op een gegeven de cello op zijn kant ging houden en aan de snaren begon te plukken, konden mijn ouders er niet meer omheen. Ik mocht de switch maken en heb toen de cello ingeruild voor een ‘short scale’ (verkleinde) basgitaar.”
Op de middelbare school kwam Phaedra’s droom om in een band te spelen al snel uit. “Toen ik in de brugklas zat, werd ik door leerlingen van 5 vwo gevraagd om in hun band mee te spelen. Vanaf mijn veertiende heb ik echt in een schoolband gespeeld. Daarmee heb ik heel veel opgetreden, alle sportclubs in de buurt hebben we gehad. Het was een supergave leerschool. Je speelt overal, je moet heel veel liedjes uitzoeken. Dat kan ik iedereen aanraden.”

Sociale vaardigheden
Phaedra adviseert beginnende muzikanten om alles aan te pakken. “Dat heb ik zelf ook gedaan. Als je een carrière als muzikant wil, moet je je ook niet ergens te goed voor voelen. Ik doe ook wel eens optredens die niet echt een kick geven, bijvoorbeeld achtergrondmuziek maken op een bedrijfsfeest. Als je dat niks vindt of je vindt het te slecht betaald, dan kom je er niet. Ook moet je accepteren dat je het in bepaalde periodes minder druk hebt. Maar als je alles aanpakt, dan filtert zich na verloop van tijd vanzelf uit wat je leuk vindt en wat niet. En dan vind je ook de muziekscene waarin jij je prettig voelt. Doe je dat allemaal niet, dan moet je ook niet klagen over het feit dat je niet aan de bak komt. Overigens betekent alles aanpakken niet dat je je moet laten uitbuiten. Dat is iets anders.”
Het is al vaker gezegd in deze serie over beroepsmuzikanten, maar ook Phaedra benadrukt dat je als muzikant je spullen goed voor elkaar moet hebben. “Dat bedoel ik niet alleen in technisch opzicht, maar ook organisatorisch. Dus je partijen kennen, gepaste kleding meenemen en op tijd zijn. En ook niet altijd maar afhankelijk zijn van iemand die jou wil ophalen omdat jij geen auto hebt. Sociale vaardigheden zijn voor een muzikant heel belangrijk. Het klinkt allemaal logisch, maar de praktijk is nog wel eens anders. Jaarlijks studeren er veel mensen af aan het conservatorium. Die kunnen allemaal goed muziek maken. Toch zie je een groot aantal ook weer verdwijnen. En dat ligt doorgaans niet aan hun muzikale kwaliteiten.”

Mooi en stoer
Als kind was Phaedra al gefascineerd door de basgitaar. Wat spreekt haar zo aan in dit instrument? “Ik vind de basgitaar een mooi en stoer instrument. Ik houd enorm van dat lage geluid. Ook de verantwoordelijkheid die een bassist heeft binnen een band, sprak me als kind al aan. De bas is een melodisch én ritmisch instrument. Hij is daardoor de schakel tussen het ritme van de drums en de melodie en harmonie van de band. De bassist is ook de baas over de harmonieën, want de bas bepaalt de naam van het akkoord.”
En uiteraard moet de bas ook grooven, merkt Phaedra op. “Veel mensen horen de bas niet, maar ervaren hem wel. Dat komt doordat het menselijk gehoor is ingesteld op hoge noten, op de ‘bovenkant’ van het geluid. Als je op een akkoord zingt, pak je doorgaans de hoogste toon van dat akkoord. Het horen van de ‘onderkant’ van het geluid vergt training. Maar in het totaalbeeld van de muziek is de bas heel belangrijk. Het is ook de bas waar je op danst. Dat beseft lang niet iedereen.”
Dat stoere van de basgitaar uit zich ook in het feit het een fysiek zwaar instrument is. “Dat klopt”, beaamt Phaedra. “Basgitaar spelen vereist kracht in je vingers. Want het zijn dikkere snaren dan op een ‘gewone’ gitaar en de snaren hebben ook een hogere actie. Ook moet je stretch-oefeningen doen om je vingers goed te kunnen spreiden.”
Ook de rol van de bas in het muzikale geheel maakt de bas tot een fysiek zwaar instrument. “Neem bijvoorbeeld de jazz. De solisten, bijvoorbeeld de saxofonist, kunnen tussen hun solo’s door pauzeren. Maar de drummer en de bassist moeten steeds ‘doorbuffelen’. Dat kan fysiek behoorlijk belastend zijn. Daar komt voor de bassist bij dat hij of zij op meerdere dingen tegelijk moet letten: de melodie, de harmonie en de groove.”

Zingen en bas spelen
Phaedra maakt het zichzelf nog extra lastig, want ze zingt er geregeld bij. “Zingen in combinatie met bassen is moeilijk. Nóg moeilijker dan zingen en tegelijk gitaar spelen. Want ritmisch spelen op gitaar botst minder hard met de zang dan spelen op basgitaar. Als je bas speelt onder het zingen, voelt het alsof je ‘tegenspeelt’. Dat is heel lastig. Ik heb er jarenlang op geoefend tijdens schnabbels.”
Als zingende bassiste neemt Phaedra zowel backing vocals als leadzang voor haar rekening. Inmiddels mag dat haar handelsmerk worden genoemd. “Er komen ook mensen naar me toe die willen leren leadzang te combineren met bas. Dat lukt alleen als je heel zeker bent van én je zang én je instrument. Pas dan kun je combineren. Het vereist heel veel training om het goed samen te krijgen. Je moet een goed harmonisch voorstellingsvermogen hebben, zodat je weet wat er komt. Het voelt als een soort hele snelle wisseling van focus.” Phaedra_03
In muzikaal opzicht vindt Phaedra het een voordeel dat zij naast het bas spelen ook zingt. “Je stem als instrument werkt dan als een soort gereedschap. Het helpt je bij het vertalen van jouw muzikale persoonlijkheid, mits die ontwikkeld is. Zou je een wilde gitaarsolo niet spelen maar zingen, dan zou die solo in helderheid vooruitgaan. Het is ook goed om bijvoorbeeld partijen van blazers na te spelen op je gitaar of bas. Dan maak je compleet andere sprongen op je gitaarhals dan je gewend bent. Ik vind zingen de eerlijkste vorm van muzikaliteit. Het werkt voor mij heel goed om én bas te spelen én te zingen, dus om het allebei te doen.”
Biedt het bassist zijn voor Phaedra ook voordelen bij haar werk als componist en songwriter? “Ja, zo ervaar ik dat wel. Je bent je meer bewust van harmonie, doordat harmonie iets is waar je als bassist veel mee bezig bent. Je weet waar het naartoe gaat in een liedje. Daar heb je ook voordeel van als je gaat scatten in de jazz.”

Songwriting
Stel Phaedra zou om de een of andere reden de basgitaar aan de kant moeten leggen en een ander instrument moeten kiezen. Wat zou haar keuze dan zijn? Na even nadenken: “Dan zou ik me nog meer op songwriting toeleggen en me daar verder in ontwikkelen. Ik schrijf overigens veel songteksten in opdracht, zowel in het Engels als in het Nederlands. Muziek en taal zijn altijd mijn grote liefdes geweest. Ik heb ook altijd een boekje bij me om mooie uitdrukkingen op te schrijven die ik onderweg hoor.”
Welke plannen heeft Phaedra nog in petto voor haar muzikale loopbaan? “In ieder geval voorlopig doorgaan met waar ik nu mee bezig ben. Dat gaat goed. Ik vind het leuk om sessies te doen met andere muzikanten, maar ook eigen dingen. Ook wil ik jazz en pop beide blijven doen. En ik wil blijven afwisselen tussen de ene keer frontvrouw zijn en dan andere keer achteraan op het podium te staan. Al die afwisseling bevalt me prima. Ik speel vier à vijf keer per week. Daarnaast heb ik ook leerlingen. Op dit moment alleen gevorderde leerlingen, maar mocht ik meer tijd krijgen dan zou ik het leuk vinden om ook weer beginnende leerlingen te doen. Maar ik moet wel op mezelf passen en het allemaal niet te gek maken. Daar ben ik me zeker bewust van.”

Meer lezen?

Meer onder Phaedra vind je op www.phaedrakwant.nl Ook op Facebook en MySpace heeft ze een account. Haar band McChicks heeft een eigen website: www.mcchicks.nl.
Lees hier ook haar andere artikel.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone
Fred Meijer

Geschreven door

Fred Meijer, redacteur Bandcoach Magazine

Reacties (1)

Fred Meijer 28 september 2016

[…] hier ook het andere artikel met Phaedra […]

Gerelateerde artikelen

Kennispartners

knowledge partners