Bandcoach, Borne

Bandcoach op bezoek bij Fromiss

Bandcoach op bezoek bij Fromiss

Meidenband transformeert in twee uur naar rockchicks

 

Zes jonge meiden. Fris, vol muzikale ambitie en verwondering. Ze vormen samen de Twentse coverformatie Fromiss en spelen melodieuze poprock van The Eurithmics tot Krezip. En zonder een toon te spelen, zouden ze nu al succesvol zijn ergens in de woestijn van Afghanistan spelend voor een groep soldaten. Maar Fromiss wil meer dan alleen ‘pretty and beautiful’ zijn. Ze willen goede muziek maken en daarmee de poppodia overweldigen.

Fromiss is uniek, want meidenbands zijn schaars en al helemaal als ze uit zes personen bestaan. Het is echter een frisse wind in de muziekwereld en de muziek die de zes leuke meiden maken, kan onmogelijk door een band gemaakt worden die overwegend uit mannen bestaat. En met die twee kanten heeft Fromiss een ‘unique selling point’. Daar komt nog bij dat ze ambitieus zijn en vol passie muziek maken, dat bij vlagen heel erg lekker klinkt. Bij vlagen, want Fromiss is een redelijk jonge band met jonge mensen; smachtend naar professionele input om de sound en kwaliteit te verbeteren. De band bestaat uit Bassist Aniek Butters, drummer Janneke Heijne, gitarist/vocals Pia Rosens, gitarist/vocals Hanne Vreeswijk, toetsenist Lieke Ganzeboom  en zangeres Marlijn Snijders. Bandcoach Jack Pisters gaat de zes meiden vanavond coachen. Pisters heeft onder meer met Anouk gewerkt en de nodige ervaring in het begeleiden van professionele bands.

Bandcoach, Borne

Dynamiek

“We merken dat we soms vastlopen”, vertelt zangers Marlijn Snijders aan Jack tijdens de pauze van hun repetitie in de oefenruimte van slagwerkspeciaalzaak De Tamboerijn in Borne. “Soms moet een nummer net iets anders of beter en dan missen we toch wel wat ervaring.” “Het is goed om iemand van buitenaf eens naar ons te laten luisteren”, meent gitarist Hanne Vreeswijk.  Jack vraagt aan hen of zij covers spelen of eigen liedjes. “Meestal covers, maar we hebben een eigen liedje”, zegt gitarist en songwriter Pia Rosens.

“Waar lopen jullie tegen aan”, vraagt Jack. De meiden vertellen dat het vooral een stukje onzekerheid is en dat dit vooral naar voren komt als er fouten gemaakt worden. Juist dan komen ze vast te zitten. Maar ze willen ook graag meer dynamiek in hun nummers. Jack: “Veel bands hebben er moeite mee om er meer dynamiek in te brengen en lopen vast als er fouten gemaakt worden.  Als een van jullie er net lekker in zit, dan moet je juist kijken naar degene die zich het lekkerst voelt. Zo kun je elkaar onderling opvangen. Je kunt ook naar het publiek kijken. De meeste bands kijken weg als ze een fout hebben gemaakt, maar je kunt er ook om lachen en doorspelen. Een persoon weet altijd hoe je eruit moet komen. Maar dan moet je niet wegkijken, maar juist contact met elkaar zoeken.  Dat moet je ook doen als je meer dynamiek in je nummers wilt. Kijk naar elkaar. Iedereen heeft ook een favoriet liedje. Focus op die persoon en je krijgt meer energie. Plezier op het podium is belangrijker dan een foute noot.”

 

Krezip

De meiden gaan naar de oefenruimte  om een bandcoachsessie van Jack te krijgen. Zo op het oog is hij een rustig persoon, maar eenmaal in de oefenruimte transformeert hij. Alert, gedreven en de energie lijkt uit zijn lijf te bruisen. De meiden kunnen zich opmaken voor een enerverende sessie.  De Amsterdamse bandcoach vraagt welk nummer ze gaan spelen. Ze besluiten hun eigen song ’CheerYou Up‘ te gaan spelen en dat is precies waarop Jack hoopte, die het leuk vindt om met eigen nummers van de band aan het werk te gaan. De drums begint met een rustige roffel, de toetsen vallen en Marlijn begint rustig te zingen. Dan komt het refrein en de gitaristen vallen in. Het nummer is vrolijk en ‘catchy’. Precies een nummer dat bij Fromiss past. Als ze klaar zijn, vraagt Jack: “Waar denken jullie aan als jullie dit nummer spelen?” “Krezip”, zegt Janneke. De anderen knikken bevestigend en dat is eigenlijk een compliment voor Pia die het nummer geschreven heeft. Ook Jack is enthousiast, maar niet tevreden hoe de band klinkt. Hij wil meer dynamiek horen. “Het nummer begint mooi. Het refrein komt er lekker in. Leuk dat iedereen meezingt. Dan valt het weg, terwijl je juist met het krachtige refrein nog eens moet inkoppen. Wat missen jullie zelf aan het nummer?”

Bandcoach, Borne

 

“Voor mij mag het allemaal iets uitbundiger”, zegt Janneke, die vindt dat zij zichzelf teveel moet inhouden als drummer. “Het eerste couplet zing je mooi”, zegt Jack tegen Marlijn. “Maar het tweede komt niet echt krachtig over. Als een zangeres mij toestaat om af te dwalen, is dat niet goed. Een goede zanger laat je niet meer los.”
Jack loopt naar de drumster toe: “De drum begint fris, maar het tweede gedeelte is onduidelijk. De bas heeft mooie lijnen, maar je moet toch meer bij de drums gaan staan.” De meiden hadden de oefenopstelling volgens de alternatieve opstelling van Bandcoach 11 opgezet met de bas tegenover de drum in plaats van ernaast, maar dat was niet helemaal succesvol. Aniek gaat met de monitor weer naast de drummer staan tot opluchting van Janneke. Dan neemt Jack de beide gitaristen apart. “Mooie tokkel, maar kun je hem ook krachtiger maken door met een plectrum te spelen? En kan een van jullie misschien met open akkoorden gaan spelen, terwijl de een lange halen speelt en de ander wat kortere. De gitaren lijken nu teveel op elkaar.” Hanne en Pia nemen de nieuwe gitaarpartijen samen met Jack door. Het gitaarspel begin al een stuk dynamischer te klinken, maar de sound is niet naar tevredenheid van Jack. Hij begint aan de knoppen van de versterker te draaien, totdat hij een beter en vooral ook wat harder geluid heeft. Een gitaar moet klinken en soms zelfs keihard scheuren. Jack: “De gitaren moeten wat feller klinken en iets minder laag. Jullie moeten ook ontspanner spelen en niet steeds variëren. Dat is hetzelfde als mensen die door elkaar praten.”

 

Uitbundiger

Fromiss begint het nummer opnieuw te spelen en ditmaal klinkt het dynamischer en uitbundiger en een tikkeltje strakker. Jack luistert aandachtig, loopt van de ene kant naar de andere kant van de ruimte. Zit nog wat aan de versterkerknoppen te draaien en wijzigt de zangmonitoren. Hoewel het nummer al beter klinkt, is hij nog niet tevreden. “We moeten het refrein eerst goed hebben”, zegt hij tegen de meiden. “Je hebt best een mooie melodielijn en dat mag best twee keer gespeeld worden”, legt hij aan Lieke uit. “Maar de derde keer moet je toch iets anders met de melodie doen.” Lieke knikt en ze probeert een paar variaties op de melodie. Tegen Aniek vertelt Jack nog dat zij even moet nadenken welke noten ze lang doet en welke kort. “Dat is belangrijk om te weten.”
Hij laat bas en drums even apart spelen, zodat ze beter weten wat ze ieder afzonderlijk spelen. Ook de twee gitaristen spelen hun partijen met elkaar en zonder band. Daarna spelen ze ‘Cheer You Up’ opnieuw. Het klinkt strakker en helderder. De vooruitgang die de band in een korte tijd maakt is opmerkelijk. Maar Jack is nog steeds niet tevreden. De zangmonitoren worden naar beneden versteld en hij loopt naar het mengpanel om de sound verder te verbeteren. “De toetsen hoor je nu beter, maar blijf wel in het ritme en een van de gitaars moet nog wat meer ritme krijgen.” Hij pakt een gitaar en doet even voor wat hij bedoelt. “Jullie begin is nu goed en jullie beginnen echt los te komen. Er zit veel meer energie in.”
Janneke is blij met de transformatie van geluid en dynamiek. “Ik heb het gevoel dat ik me veel minder hoef in te houden. Er is meer dynamiek. Je drumt niet lekker als je je constant moet inhouden. Maar volgens mij moet ik minder base spelen in het couplet en juist meer in het refrein?” Jack knikt. “Jullie moeten nog even aan een strakker ritme werken. Maak het spannender. Het helpt als je bijvoorbeeld in je hoofd zegt ‘Wollige Lammetjes Dikke’ of ‘Dikke Vette Pannenkoeken’. Het is dezelfde maat alleen anders. Je moet het ritme op je in laten spelen. Als je dit samen doet kun je perfect samen spelen.”

Bandcoach, Borne

Experimenteer

Marlijn is aan buurt om door Jack gecoacht te worden. “We gaan het couplet gewoon rond zingen net zolang totdat jij tevreden bent. Als je nu ‘Get Up’ zingt, blijf ik liggen. Je hebt de neiging om te mooi te zingen. Durf woorden lelijk te maken en dan weer mooi. Het is niet krachtig en fel genoeg. Experimenteer met lange en korte tonen. De tekst en melodie moeten goed overkomen. ‘Get Up’ fel en de rest kan weer wat liever gezongen worden.” De band begint het couplet te spelen en Marlijn te zingen. Ze varieert en probeert duidelijker te zingen met meer intonatie en expressie. En de verandering met zang is opmerkelijk. Jack: “Als jullie elke zin zo onder handen nemen, dan klinkt het veel beter en kun je straks in de studio zo alles inzingen.”

Fromiss begint wederom hun eigen nummer te spelen. Dit keer geen tamme gitaren, wegijlende zang, verborgen toetsen of ingehouden drums. De muziek knalt eruit. Manager Martin Busschers die de sessie bijwoont heeft een brede glimlach op zijn lippen. “Dit is opmerkelijk. Ze spelen nu zoveel beter.” En daar heeft hij gelijk in. In een twee uur durende sessie is Fromiss veranderd van een lief meidenbandje naar een band met echte rockchicks. Weliswaar kan de band het krachtige begin niet vasthouden. Ze weten nu hoe ze moeten spelen. Toch heeft Jack nog een aantal opmerkingen. Hij vindt de bridge nog wat rommelig. “Er is nu iets teveel bijgekomen”, zegt Janneke. Marlijn reageert: “Maar de bridge komt er nu wel beter uit.” Ze oefenen nog even op de bridge. Eerst alleen de drum en de bas, dan de toetsen en daarna doen de gitaren mee. De stap voor stap opbouw blijkt een goede repetitiemethode te zijn, want de bridge klinkt een stuk strakker. “Het is zo simpel”, zegt Hanne, terwijl Janneke er aan toe voegt: “Simpel maar wel leuk.” Marlijn vindt dat deze sessie echt boeiend is geweest en de rest kan daar alleen maar mee instemmen. “Dit heeft iedere band nodig”, zegt Hanne.

 

Vooruitgang

De passie, kunde en bevlogenheid van Jack heeft zijn duidelijke vruchten afgeworpen. Hij is tevreden wat de band tot nu toe heeft gedaan. “De vooruitgang is goed. Ik zie de gitaren feller spelen. En iedereen is ontspannender. Werk met de kracht van de band en als je speelt, speel met lef. Ga zo repeteren dat de twijfel uit de muziek verdwijnt. Herhaal de stukjes die moeilijk zijn en ga niet samen doorspelen als het niet lukt, maar repeteer efficiënt.” Door de sessie klinkt Fromiss nu een stuk minder provinciaals en meer werelds en dat is precies wat Jack wilde bereiken.

Bandcoach, Borne

 

Bandcoach Jack Pisters

Bandcoach Jack Pisters is een veelzijdig en getalenteerd muzikant. Hij was gitarist bij Avalon en Soylent Green en speelde met onder andere Keith Caputo en Anouk. Hij is ook ontwerper, coördinator en hoofd opleidingen van de pop-opleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast begon hij de muziekschool Dutch School of Populair Music (DSOPM) en heeft hij zichzelf tot doel gesteld om het poponderwijs te verbeteren. Daar heeft Pisters een eigen studio, The Music Matrix, waar hij het album voor zijn eigen band S.C.A.R. heeft opgenomen. Pisters wordt regelmatig door bands ingehuurd om hen te coachen bij hun sound, zoals Voicst, Anouk en andere EMI bands.  Maar hij coach nagenoeg iedereen; van prof tot amateur. “Het niveau is niet belangrijk, maar wel om het maximale uit een band te halen. Op de DSOPM geef ik les aan acht- en negenjarigen en dat is fantastisch.” Zijn specialiteit is het verbeteren van de sound van een band. Afstellen van gitaren en drums, leren hoe je moet omgaan met effecten en hoe je dat samen kunt laten vallen met de rest van de band. Hij verzorgt ook preproductie en vertaalt de studiomuziek naar het podium.

 

Fromiss

Fromiss is een poprock coverband die uit zes jonge meiden bestaat, maar ze zijn al bijna vijf jaar bij elkaar. Ze spelen vrolijke, up-beat nummers en hebben de ambitie ook eigen werk te schrijven. Fromiss is een combinatie van het Twentse ‘frommel’ wat meisje betekent en het Engelse ‘miss’. De band begon bij de Tamboerijn in Borne tijdens de muzieklessen. Drummer Janneke wilde graag een meidenband beginnen en de eigenaar van de Tamboerijn zocht toen de andere meiden bij elkaar. Inmiddels is er een hechte band ontstaan en hebben de zes meiden al zo’n honderd optredens achter de rug in de regio van Twente. Maar ze willen meer en beter, en die potentie zit er in. Bandcoach gaat de band de komende tijd volgen en hen helpen beter en professioneler te worden met allerlei bandcoachsessies. Kijk daarom regelmatig op de website van Bandcoach en in Bandcoach zelf.

Note van de redactie: Dit artikel verscheen eerder in Bandcoach 12, aug/sep 2011. Inmiddels is de band Fromiss gestopt. 

 

 

 

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email to someone
Reinout Burgers

Geschreven door

Hoofdredacteur

Reacties (0)

Gerelateerde artikelen

Kennispartners

knowledge partners